מה הקשר בין תרגול רוחני ועשייה חברתית?
השילוב בין תרגול רוחני ועשייה חברתית מושתת על ההבנה שעולמנו הפנימי וסביבתנו החיצונית שלובים זה בזה ואינם ניתנים להפרדה. תרגול רוחני אינו יכול להצטמצם לעבודה פנימית ולעשייה במעגל של "אני" ו"שלי": המציאות "החיצונית" מבקשת מאיתנו שוב ושוב שנגיב אליה ושנפעל בה. התודעה הבהירה והלב הפתוח, שמתפתחים עם התרגול הרוחני, נענים באופן טבעי למתרחש סביבנו. תרגול רוחני שמחפש לגלות ולבטא את האמת, היופי והחופש שבקיום האנושי אינו יכול להישאר אדיש נוכח אי צדק, מצוקות חברתיות והרס הסביבה. אקטיביזם שעובד ללא לאות ליצירת חברה צודקת והרמונית חייב להתייחס לאותם היבטים בנפש האדם שמניעים אותו ליצור או לתמוך במנגנונים וגופים שפועלים באלימות, תוך דיכוי אוכלוסיות חלשות וניצול הרסני של הסביבה. קראו עוד
האם הפעילויות מיועדות רק למי שמתעניין בבודהיזם או מתרגל מדיטציה?
הפעילות שלנו פתוחה לכל ובהחלט מגיעים אנשים ללא רקע בתרגול – רוב הפעילות שלנו בשטח היא ללא מדיטציה. הפעילות מתאימה לכל מי שיש לו עניין בעשיה חברתית תוך כדי התבוננות פנימה אל התהליכים הנפשיים והרגשיים שקורים בו או בה תוך כדי כך. אנחנו מחויבים לאי אלימות עמוקה (פיזית, מילולית ורגשית) וליחס מכבד אל חברי הקבוצה, השותפים הפלסטינים וגם ברי פלוגתא. מדיטציה ותרגול הדהרמה הם כלי וגישה שמסייעים ותומכים בתהליכים שאנו עוברים. אם מתוך ההכרות איתנו תרצה/י ללמוד את הכלי הזה, יהיה זה רווח נוסף.
האם הפעילות שלכם מתאימה לי?
מטרה מרכזית שלנו היא לאפשר למתרגלים ומתרגלות לפגוש את המציאות מעבר לקו הירוק ולקחת חלק בפעילות מיטיבה לשינוי. לכן אנחנו מקיימים פעילויות מגוונות מבחינת האופי שלהן שיכולות להתאים לאנשים עם העדפות שונות:
- ימי עבודה שקטים עם חקלאים וליווי חולים פלסטינים לטיפול בישראל הן פעילויות "רכות" יחסית שהאווירה בהן מאוד נעימה.
- פינוי הריסות מבנים או דרישה לטיפול במפגעי ביוב של התנחלויות מפגישות אותנו עם האפליה המובנית בחיים תחת שלטון צבאי.
- הצטרפות למחאה לא אלימה או הגנה על רועים שנתונים לאלימות מצד ישראלים יכולה לחשוף אותנו לכוחנות ולאלימות שלה נתונים פלסטינים מעשה שבשגרה.
את/ה מוזמנ/ת לכתוב לנו בצירוף מספר הטלפון שלך כדי שנשוחח ונסביר יותר לגבי הפעילויות כך שתוכל/י לבחור את מה שמתאים לך. היציאה לשטח עם עוד מתרגלים ומתרגלות, כשאנו מסייעים אלו לאלו לבנות את ההתכוונות שלנו, נותנת תמיכה ביציאה הזו מאזור הנוחות.
מדוע רוב הפעילויות שלכם קשורות לנושא הישראלי-פלסטיני?
הקבוצה הוקמה בשנת 2009 בעקבות המלחמה בעזה ("עופרת יצוקה") בידי מתרגלים ומתרגלות שהיו עד אז פעילי שלום במסגרות אחרות. אנחנו קבוצה לא גדולה של מתנדבים וזה מגביל את היקף הפעילות שלנו ואת יכולתנו לפתח תחומי פעילות חדשים. עשיה חברתית ברוח הדהרמה מתרחשת גם במערכת החינוך, בבתי כלא ובעוד תחומים. נשמח מאוד לסייע למי שמעוניינים ליצור תחום פעולה חברתי נוסף ברוח הדהרמה ולהיות בית לעשייה כזו. להצעות ושאלות כתבו לנו.
האם זה בטוח להשתתף בפעילויות המתקיימות מעבר לקו הירוק?
ידוע לנו שישנם אנשים שרוצים להגיע לפעילות אבל חוששים שאולי זה לא בטוח. מזה שנים שאנחנו מגיעים באופן קבוע למקומות שעימם אנחנו בקשר ומעולם לא נתקלנו במשהו שגרם לנו להרגיש לא בטוחים. לאורך שנות הפעילות שלנו נוצרו קשרי חברות קרובים בינינו לבין השותפים הפלסטינים כך שאנו שמחים מאוד להציע לכם לקחת חלק בקשרים הללו. חלק גדול מהפעילות שלנו היא באזורים מאוד שקטים ולכן מתאימה במיוחד לאנשים שיש להם פחות ניסיון בפעילות מעין זו. כמובן, שאנחנו בודקים כל מקרה לגופו. במידה ונקיים פעילות יוצאת דופן, שבה נרגיש פחות נוח לגבי מידת הבטיחות, נעדכן את מי שמעוניינ/ת להגיע כדי שתוכלו לקבל החלטה מושכלת. למרות שהחשש הוא מובן, הוא גם תוצאה של היעדר הכרות ומפגש. לכן אנחנו מעודדים אתכם לנצל את ההזדמנות הזו לחצות את המחסומים (המובנים) של הפחד, לצאת אל מקום שאינכם מכירים (בשביל זה אנחנו מתלווים אליכם) ולפגוש את המציאות (שמתרחשת כל כך קרוב לבית שלנו).
האם יש עניין בדהרמה גם בצד הפלסטיני?
בשנים האחרונות צומח העניין בחברה הפלסטינית במדיטציה ובדהרמה: קבוצות ישיבה, ימי תרגול ורטריטים מתקיימות בערים פלסטיניות. מדובר בתחילתו של תהליך שאפשר לשער שבשנים הקרובות ילך ויתפתח. בחברה הפלסטינית ישנם אנשים שמתעניינים בדהרמה, מתנסים בתרגול ושואבים השראה מן הדרך הרוחנית בעשייתם. חלקם פעילים במאבק הלא אלים נגד הכיבוש. מומלץ לקרוא על אחד מאותם אנשים המקדמים את התרגול בחברה הפלסטינית בראיון "לתרגל מדיטציה בפלסטין תחת הכיבוש".
עד כמה האידאלים של הדהרמה יכולים להיות רלוונטיים במציאות אלימה ומסובכת כמו שלנו?
מניע מקורי לפעילות שלנו הוא האמונה שפירות התרגול שלנו יכולים להביא הרבה טוב לחברה שאנו חיים בה. מתוך הפעילות צברנו עוד ועוד התנסויות שמראות עד כמה זה נכון: טיפוח מטהה (טוב לב אוהב) מאפשר לפגוש אי צדק מתוך אכפתיות כלפי הדוקהה (סבל) ולא מתוך זעם על מי שמחוללים אותו. נתינה, מודעות ואי אלימות הן כולן חיוניות לפעולה מיטיבה בתוך סכסוך. אם באופן אוטומטי הסבל של הסכסוך מעורר בנו או את הרצון לנתק מגע (flight) או רצון להילחם בעד הצדק שלנו (fight) הרי שיציבות התודעה והאכפתיות של הלב מאפשרים לנו להענות לאתגר הזה ממקום אחר. התרגול גם מהווה מקור של תמיכה וריפוי עבורנו כדי שנוכל להמשיך לפעול בלי להישחק, לצבור תסכולים או להתקבע בדפוסים לא מוצלחים. טיך נהאת האן במהלך מלחמת וייטנאם, הדלאי לאמה נוכח הכיבוש הסיני, תנועת סרבודיה במלחמת האזרחים בסרי לנקה, הן דוגמאות לדהרמה שפועלת בתוך קונפליקט.
וודאי לא ענינו על הכל. מוזמנים לכתוב לנו עם שאלות נוספות ונשתדל לענות.